Werelderfgoed

22 september 2023

Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker werd deze week door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. De Friese wolfabrikant en zakenman Eise Eisinga bouwde het planetarium zelfstandig in zijn eigen woning in Franeker. Daardoor werd hij vooral bekend als wis- en sterrenkundige. 

 

Eise als jongen 

Wist je dat Eise Eisinga een belangrijk personage is in mijn kinderboek “Het verboden boek”? In dit tijdreisavontuur krijgt Melle een bril in handen waarmee hij door de tijd zou kunnen reizen. In eerste instantie gelooft hij er helemaal niet in, maar nieuwsgierig geworden besluit hij de bril toch eens uit te proberen. Daardoor belandt hij – totaal onvoorbereid – in de achttiende eeuw. Daar ontmoet hij een bijzondere jongen: Eise Eisinga. Samen moeten ze in een spannende race tegen de klok op zoek naar een boek dat niemand mag lezen…. 

 

Boek 

Wie meer wil weten over Eise en zijn planetarium raad ik niet alleen aan om mijn boek eens te lezen, maar vooral ook om een bezoekje te brengen aan het Planetarium zelf. Leuke bijkomstigheid is dat je dan gelijk een exemplaar van Het verboden boek in de museumwinkel kunt aanschaffen 😉.  

Het verboden boek is voor kinderen van 10-12 jaar, ISBN : 9789083311401